włoska restauracja w centrum Krakowa

Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu odpowiednie? Na ogół jest tak, że najpoprawniej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje mnóstwo różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale też Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, w związku z tym zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *