mięso sezonowane w Krakowie

Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Polakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe potrawy włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. czytaj Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *